Минерална вода:  През 50-те години на миналия век чрез сондаж на 500 метра дълбочина е открит вторият по топлина извор в България – 92 градуса, който се намира в с. Варвара и чиято вода е силно минерализирана. Местността Варварски минерални бани (на 4 км от с. Варвара) има общо 7 минерални извора. Водата е подходяща за лечение, рехабилитация, спорт и отдих.

Лечебно-профилактичните свойства на минералната вода на Варварски минерални бани се дължат на комплексното действие на нейните лечебни фактори – наличните химични компоненти и специфично действащите съставки.

Интересен факт е наличието на 2 пъти по-висока от обичайната концентрация на метасилициева киселина в минералната вода . Високото съдържание на метасилициева киселина е предпоставка за противодействие на процесите на стареене. Действа благоприятно и върху кожата, като я прави по-еластична и по-млада. Метасилициевата киселина предпазва кръвоносните съдове от атеросклеротични плаки. Действа нежно върху лигавиците на стомаха и червата и пречи на разлагането на токсични вещества. По този начин има детоксикиращо действие. Оказва благоприятно влияние при заболявания на пикочните пътища в човешкия организъм.
Наличието на силиций (Si) във водата има силно изразен благоприятен ефект за  гъвкави стави и здрави кости.  Силициевите води активират клетъчната протоплазма и повишават жизнеността на важни органи на човешкото тяло (мозък, мускули, сърце).
Ползите за тялото от бани с минерална вода са многобройни. При минералната вода няма опасност от алергични реакции и раздразнение на кожата, редуцира се стресът и напрежението и се подпомага лечението на редица заболявания. В комплекса има  7 басейна  с топла минерална вода от известните в цяла България извори в с.Варвара които лекуват заболявания на опорно – двигателния апарат.

Когато зимата наближава, а с нея идва и студеното време. Наред със зимните якета, шалове и шапки  обаче, има и други начини да се стоплите – с горещ душ или пък вана. По света има места, където вместо във вана с мехурчета, хората се топват в горещ минерален басейн. Дори басейнът да е заобиколен от лед и сняг, температурата в него е достатъчно висока, за да се почувствате така, сякаш сте на брега на лятното море или в собствената си баня. Ето и една от дестинациите за зимна почивка съчетана с топлите минерални води